Chemische Castratie Hond

Je hebt tegenwoordig naast de traditionele methode om reuen te castreren ook een andere methode, namelijk chemische castratie.

Wanneer je jouw hond chemisch laat castreren onderdruk je de werking van zijn testosteron hormonen die door de teelballen worden afgegeven.

De hormonen worden onderdrukt door het chemisch stofje dat de dierenarts hiervoor gebruikt. Het heeft daardoor ongeveer hetzelfde effect als castratie.

Het grootste verschil tussen de traditionele methode en een chemische castratie is dat een chemische castratie niet blijvend is, wanneer het is uitgewerkt keert alles weer terug naar het oude.

Waarom chemische castratie?

Er zijn een aantal redenen waarom je kunt kiezen voor een chemische castratie.

Het kan een tijdelijke oplossing zijn voor prostaatproblemen en voorhuidsonstekingen.

Je kunt ook testen wanneer je hond probleemgedrag vertoont of castratie daadwerkelijk een optie is om het gedrag van je hond te veranderen.

Wanneer er geen gedragsverandering plaatsvindt bij een chemische castratie hoeft niet voor 100% zeker te betekenen dat een echte castratie ook geen effect heeft, de kans is echter wel kleiner.

Hoe voert de dierenarts een chemische castratie uit?

Er zijn twee manieren om een hond chemisch te castreren.

Manier 1: Injectie

Er wordt een vloeistof bij de hond ingespoten. Het effect van dit middel kun je na ongeveer 48 uur al merken en het werkt tot maximaal 6 weken.

Manier 2: Oplosbare chip (implantaat)

De dierenarts plaatst door middel van een naald een soort chipje onder de huid van de hond. Het werkt na ongeveer twee weken en het chipje zal langzaam oplossen en zijn effect verliezen.
Het effect kan tot maximaal 1 jaar aanhouden.

Hoeveel kost chemische castratie?

Dit hangt af van welke manier je jouw hond chemisch laat castreren en bij welke dierenkliniek je het laat doen. Een injectie is goedkoper dan een oplosbare chip.

Kosten injectie: €25,- tot €45,-
Kosten oplosbare chip: €53,- tot €100,-

Dit is slechts een indicatie, het kan zijn dat het bij jouw dierenarts iets goedkoper of duurder is.

Kan ik mijn hond vaker chemisch castreren?

Het is mogelijk om je hond vaker chemisch te laten castreren, je moet er dan wel rekening mee houden dat dit steeds terug kerende kosten zijn.

Wanneer je het gewenste resultaat krijgt kun je beter overwegen de hond permanent te laten castreren.

Let op: Chemische castratie is nog vrij nieuw, het is nog niet bekend of er bijwerkingen zijn wanneer je jouw hond keer op keer laat chemisch castreren.

23 Reacties op “Chemische Castratie Hond”

 1. A. R.Spelt zegt:

  Is er iemand die ervaring heeft met chemische kastratie.
  MIjn hond is goed gesocialiseerd , maar heeft de neiging weg te lopen!! Helpt deze methode???

  • lidy zegt:

   goedendag,
   weet niet of er al geantwoordt is maar bij deze.
   Mijn labrador reu van 30.03.2010 heeft een supralorin-chip voor 6 maanden gekregen.
   Het is een super-sociale lieve reu, maar als hij een loopse teef in de neus kreeg was alle contact weg.

   Nadat hij tot 2 keer toe ontsnapte en de rotonde overvloog, is de eerste chip geplaatst op een leeftijd van 11 maanden. febr.2011 Het was toen al een flinke grote reu van bijna 30 kg. 1.5 week na de inplanting was zijn gedrag onuitstaanbaar. Hij werdt almaar hitsiger.Hij nam toen zelfs de pluche beesten! rook een loopse teef op een km afstand en smeerde hem.

   Na 3 weken bedaarde hij, keek nog wel om als er een loopse teef passerde, maar trok mij niet meer onderste boven! We konden zelfs jachttraining doen waarbij de teven in de eerste of laatste week zaten. Dan hielden we ze wel een beetje uit de buurt, maar weinig of geen reactie.

   dec 2012 de 2e chip geplaatst.. Zijn balletjes zijn in die periode een stuk kleiner geworden.

   Nu wil ik het wat langer afwachten. als zijn gedrag nu beheersbaar blijft. dan willen we hem uiteindelijk een keer laten dekken om er zelf een pup van te krijgen.Zijn ballen zijn nu weer flink, nadeel is natuurlijk toch het druppelen wat weer begint. Maar ja, dat weet je als je een reu neemt.Hij werkt schitterend.(ook met loopse teven in de buurt.Dus als het zo blijft ben ik tevreden.

   Als het onbeheersbaar wordt, dan gaan zijn ballen er definitief af,

  • Louise zegt:

   Ik heb ‘n Mechelaar van 2,5 jaar jong. Hij heeft nu voor de derde x een chemiche castratie met Tardac. Ik heb hier hele goede ervaringen mee, het gedruppel houdt op en zijn prostaat wordt weer kleiner. Nu ik zijn systeem doorheb denk ik dat ik het maar 1x per jaar hoef te doen. Op het ogenblik zijn er erg veel loopse honden. Hij eet dan niet of nauwelijks en slobbert de hele nacht door om zich schoon te houden. ‘n heel onsmakelijk geluid.
   Tot nu toe lijkt dit mij een betere oplossing als definitief te castreren, wat mij erg tegen staat.
   Eens hoop ik dat er ergens nog eens een baasje os wat zijn hond door mijn rasmechelse herder wil laten dekken.
   Hij is Arash van het Twentse Ros. Geboren op 09-02-2011
   gr.Louise

  • Monique zegt:

   Ik heb mijn Newfoundland Boomer op 1 oktober 2013 laten chippen. Hij rende weg elke avond achter de vrouwtjes aan en moest vastgebonden worden als we een langs kwamen. Het was een paar maanden hell. Ik kon hem niet houden (60 kg) en mannen hadden ook een probleem. Na 3 dagen had ik een andere hond. Hij deed niks meer. Loopse vrouwtjes konden hem niet schelen. Ik was al klaar om op 1 april weer voor de deur van de arts te staan want dan waren de 6 maanden op. Het is nu over een week na die zes maanden en hij is het zelfde. Wij komen constant loopse tegen en hij ruikt effe en gaat wat anders doen. Ik had gehoord dat er een kleine kans is dat hij zo blijft en ik hoop het. Dus voor mij was dit het best besteden geld dat ik ooit heb uitgegeven in mijn leven. Het is weer leuk om te gaan lopen. De arts had nooit gehoord over een geval als die van ons dat het na 3 dagen al werkte. Het zou juist eerder wat erger moesten zijn. Maar hij is nu een hele schat van een vloerkleed geworden. Oh ja, hij is net 2 geworden. Dus het chip ging erin ongeveer toen hij anderhalf was. Dus het kan toch wel goed werken. Ik kan ook nog steeds helemaal geen ballen vinden. En ik moest elke paar weken checken. Deed dat wel in de privacy van mijn huis. Lol

 2. Jolanda zegt:

  Mijn reu heb ik voor een half jaar chemisch laten castreren. Het duurde bij hem echter ruim een maand voordat het werkte. In die maand was hij niet te houden en los kon hij niet. Daarna dimde hij en werkte het perfect. Inmiddels is het uitgewerkt en begint hij weer met rijden en druppelen. Nu dus de vraag of ik nog een keer een chip doe of definitief laat helpen.

 3. S. Klaassen zegt:

  Hoi,

  Ik heb vorige maand mijn Pincher chemisch laten castereren, mijn hond toonde veel gedrags afwijkingen, hij liep elke keer weg als ik even weg was, hij wilde mensen aanvallen uit angst en soms door dominantie. Hij dacht dat hij de koning ter rijk was, dat hij de baas was. Na de casteratie is hij niet meer weg gelopen in iedergeval niet ver weg, voor de deur hebben we namelijk een uitren veld en hij gaat niet meer verder dan dat. Vreemde mensen valt hij nog steeds aan(niet bijten maar heel erg blaffen en laag over de grond), maar hij is helaas ook erg slecht zient, en hij is pas anderhalf. Toen hij een half jaar oud was, was er nog niets aan de hand tot dat hij werd gebeten door een hazenwind, en kort daarna door een mechelse herder, sinds dien is hij erg fel en dat heeft hem ook grotendeels verpest, en dan heb ik het nog niet over de mensen buiten die hem expres laten schrikken omdat ze het grappig vinden om een hond bang te maken!!
  Nu de casteratie een maand geleden is toont hij raar gedrag, erg onzeker en angstig ik denk dat hij nu merkt dat hij *gecastereerd* is. Zijn teelballen worden ook erg klein. Tegen mij en de rest van het gezin is het een erg lieve hond, geeft erg veel liefde en is erg beschermend en aanhankelijk.
  Toen hij pup was namen we hem veel mee naar mensen en andere dieren, zonder enig succes nadat hij het jaar gepasseerd is moet hij niet meer van vreemden hebben en al helemaal niet van mannetjes honden. We hebben een half jaar geleden nog een hondje gekocht om te kijken of het gedrag daarvan zou veranderen, en het heeft vooruitgang geboekt! Hij kan nu tenminste alleen thuis blijven zonder dat hij de buren knallende koppijn bezorgd. Het is een energieke hond en vraagt veel aandacht. Ik hou erg van m, maar hoop toch dat zijn gedrag nog veranderd. Uiteraard weet ik dat het ook het karakter is wat hem zo maakt, het is natuurlijk ook familie van de Dobermann en de Duitse Pincher! Ik raad mensen ook aan alleen deze honden te nemen als je er erg veel tijd aan kan besteden en niet snel gefrustreerd raakt. Deze honden hebben een rustige energie nodig, ik merk het meteen, als ik opgefokt ben of onrustig is hij dat ook!

  Groetjes,

 4. NELE zegt:

  Hallo, ik heb 2 honden labaradors
  nu ik bij de dierenarts kwam voor de teef de pil te geven was ze natuurlijk juist loops.
  dus hebben wij een chemische castratie gedaan bij de reu.
  Wat nu blijkt mijn teef komt alsmaar dikker en haar tepels zijn groot opgezwollen, vanavond naar de dierenarts want volgens dat ik denk is ze zwanger.
  nogtans had de reu de inspuiting ik snap het niet goed?
  iemand nog ervarring hiermee?

  • Joke zegt:

   Mijn teef heeft ook weleens dikkere tepels gehad, dit was toen zij schijnzwanger was.

   Misschien is dit bij uw hond ook het geval. Succes bij de dierenarts

  • Angelique zegt:

   De chip werkt pas na een maand tot 6 weken. Tot die tijd heeft de hond nog testosteron in zijn lijf. Neem aan dat hij de teef gewoon heeft kunnen bevruchten. Als een man gesteriliseerd wordt is hij ook nog een tijd in het bezit van vruchtbaar sperma dus neem aan de hond ook.

 5. Margreet zegt:

  Als de hond chemisch gecastreerd is, is deze wel in staat een teefje te bevruchten. De chemische castratie is alleen om de onrust bij de reu te onderdrukken.

 6. Frans Jansen zegt:

  Lezers ,
  Wij hebben een koningspoedel en is chemisch gecastreerd.
  Zijn drift is helemaal afgenomen.
  Maar doen het niet weer het sociale ver te zoeken na de behandeling

 7. Henny Huizinga zegt:

  Mijn reu heeft een implantaat gehad en dat heeft 16 maanden gewerkt. Dat was veel langer dan verwacht. Verder werd hij incontinent want door verkleining van de prostaat voelde hij niet dat zijn blaas vol was. Dat resulteerde ook nog in 3 blaasontstekingen. Achteraf goed dat hij niet direct is gecastreerd want dan zou hij hetzelfde probleem krijgen.

 8. Ingrid Levens zegt:

  Wat mij opvalt is dat iedereen het hier alleen maar heeft over het al of niet afnemen van de paringsdrift bij reuen nadat ze chemisch zijn gecastreerd. Nou, die neemt heus wel af, daar is het implantaat namelijk voor. Er zijn echter ook andere zaken die de aandacht verdienen: de vacht van een gecastreerde hond, en vooral een langharige hond, wordt dof en stug. De hond oogt als een voddenbaal en wordt voor ‘bejaard’ aangezien. Het ene ras is hiervoor overigens gevoeliger dan het andere. Mijn eigen hond werd sloom na de chemische castratie en zat niet meer ‘lekker’ in zijn vel. Buiten toonde hij overmatige angst voor de meest uiteenlopende dingen en waar hij voorheen de hele dag speelde, sukkelde hij nu verveeld met me mee. Nadat de spuit was uitgewerkt, kreeg ik mijn vertrouwde, vrolijke hond weer terug! En als laatste: het woord chemisch zegt het al: je hond krijgt rotzooi ingespoten!!

 9. Franky Smits zegt:

  Vorige week hebben wij onze labrador chemisch laten castreren, na een dag al vertoonde hij ander gedrag, niet meer vrolijk en speels zoals we van hem gewend zijn. Hij mocht van ons best wat rustiger worden maar dit is het andere uiterste, wij doen hem dit in elk geval niet meer aan.

  • Marlon zegt:

   Effecten van het implantaat
   Voorafgaand aan de remming vindt een kortdurende stimulatie plaats, waardoor de testosteronconcentratie in het bloed kan stijgen. De stimulatie kan al optreden binnen 1 – 2 uur nadat het implantaat is toegediend. Hierdoor is het mogelijk dat de effecten van testosteron gerelateerde processen kunnen toenemen. Bij de meeste honden valt deze stijging niet op. Sommige reuen kunnen bijvoorbeeld drukker worden en (nog meer) typisch reuengedrag laten zien. Bij het merendeel van de reuen daalt het testosterongehalte na 9 – 21 dagen echter fors tot onder het vruchtbaarheidsniveau. Bij gebruik van het langwerkende implantaat kan dit langer duren, tot soms 45 dagen.

 10. Esther zegt:

  Wat ik me eigenlijk afvraag is of er ook mensen zijn die d’r hond eerst chemisch en daarna gewoon hebben laten castreren. Ik heb zelf een Amerikaanse Bulldog van 10 mnd, heel lief voor alles en iedereen en wil met iedereen spelen. Op dit moment vertoont hij nog geen dominantie etc, maar wil het eigenlijk ook niet zover laten komen. Mijn vraag is nu eigenlijk of er mensen zijn die negatieve ervaringen hebben met het chemisch en positieve ervaringen hebben met normale castratie. Ik zelf ben tegen chemisch, puur door wat Ingrid hierboven ook zegt, het is chemisch en dus rotzooi.

  • van der Horst zegt:

   Dat wij het chemische castratie noemen wil niet zeggen dat het chemische rotzooi is. Je moet het volgens mij meer als een medicijn zien en niet alle medicijnen zijn rotzooi je kan er enorme baat bij hebben. Bij de ene hond is het een oplossing en bij de ander niet. Chemisch klinkt gewoon heel vervelend vindt ik!!! Wij hebben onze Dobermann gisteren chemisch laten castreren, niet vanwege paringsdrift maar omdat hij steeds van die vieze druppels aan zijn piel heeft hangen en dat is niet zo fris. Hij is nu bijna 11 maanden oud en een zeer lieve sociale en vrolijke hond en we hopen dat hij ook zo blijft, veranderd zijn vrolijke ongecompliceerde gedrag in een angstige slome hond dan hoeven we geen echte castratie te overwegen, want zijn goede leuke gedrag is belangrijker dan de druppels aan zijn piel.

 11. netty zegt:

  Hallo ,
  Ik heb een vraag ik heb een kooiker erg lief voor mensen en voor teefjes maar voor reuen is het een verschrikking,
  Nu is mijn vraag als ik hem chemische laat castreren zou dan die agressie minder worden

  Graag jullie mening
  Gr Netty Roelofs

 12. Maria zegt:

  Hallo!

  Hetzelde probleem heb ik zoals Netty hierboven beschrijft. Van nature is mijn hond al angstig en in bovenstaande reacties lees ik dat door chemische castratie dit kan verergeren. Ik vermoed dat de agressie van mijn hond komt door onzekerheid. Hij is ook dominant maar zodra hij een hond vertrouwd speelt hij met elke hond, reu of teef. Maar de eerste reactie is zichzelf beschermen door te grommen en agressie te vertonen. Ik wil hem eigenlijk een keer laten dekken en daarna chemische castratie overwegen om te zien of zijn gedrag veranderd tegenover reuen. Heeft iemand hier ervaring mee en misschien tips?

  Mvg Maria

  • Eloise zegt:

   Waarom dekken met een ‘van nature angstige’ hond? Dat vind ik nou niet echt een gewenste karaktereigenschap om door te geven.

 13. Mirjam zegt:

  Hallo,

  Ik heb een dwergteckel van 5 jaar oud en als hij los loopt kan hij zomaar een andere reu aanvallen.
  Als hij chemische castratie zal ondergaan zou dit dan afnemen?
  Wie heeft hier ervaring mee?

  Gr. Mirjam.

 14. Clara zegt:

  Hallo

  Ik heb een reu van 12 jaar en op dit moment loopt er loops teefje in de buurt. Nachts heb hij een keer gehuild(nooit gedaan) en piepen om naar buiten te gaan. Trekken om naar het pleintje te gaan.

  Sinds mijn andere hond is overleden was ook een reu 2 maanden geleden.
  Is het erger geworden sinds die ander weg is. eerst boeit het niet zo.

  ik zat er aan te denken om hem chemisch te castreren.
  vooral om deze tijd.

  iemand tips verder?

Laat een reactie achter